PENGENALAN MAAHAD TAHFIZ AL-QURAN MAIK

   Maahad Tahfiz Al-Quran MAIK ditubuhkan oleh Kerajaan Negeri pada tahun 1980 di bawah pengawasan Sahibul Samahah Dato' Mufti Kerajaan Negeri Kelantan dan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan sebagai urusetia. Pada permulaannya ia ditempatkan di masjid Muhammadi Kota Bharu dengan pengambilan pertama seramai 11 orang pelajar sahaja. Pada penghujung tahun 2006, para pelajar telah dipindahkan sepenuhnya ke Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji.

   Maahad Tahfiz Al-Quran Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan merupakan sebuah pusat pengajian tahfiz Al-Quran yang merangkumi empat bidang pengajian iaitu Hafiz Al-Quran Wal-Qiraat, Bahasa Arab, Pengajian Islam dan Akademik diletakkan dibawah pengurusan Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK). Wujudnya Maahad Tahfiz Al-Quran (MTQ) adalah cetusan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Al-Sultan Kelantan pada penghujung 1992 selepas tamatnya Kelas Pengajian Tafaqquh di Masjid Muhammadi tahun 1989.

Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

HUBUNGI KAMI

 Majlis Agama Islam Dan
 Adat Istiadat Melayu Kelantan
 Kompleks Balai Islam
Lundang,15200 Kota Bharu, Kelantan
Talian Bebas Tol : 1-800-88-6060

No Telefon : 09-7481512
No Faks : 09-7485512
  maik@e-maik.my

webmaster@e-maik.my


JUMLAH PELAWAT

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini :48
mod_vvisit_counterSemalam :129
Online : 2

WAKTU SOLAT

[ Tukar Kawasan ]
Tutup